Bericht aan alle geregistreerde Nederlanders in Singapore i.v.m. de huidige stand van zaken inzake reizen naar Nederland

Beste Nederlanders in Singapore,

Wij hadden verwacht elkaar dit jaar veel te zien. Bij Koningsdag, de viering van 100 jaar Hollandse School of bij Tulipmania. Het loopt echter anders door het coronavirus. Virtueel weten wij elkaar gelukkig te vinden. Ik ben onder de indruk van de acties van de Nederlandse bedrijven, vrijwilligers van de Netherlands Charity Association en ook individuele Nederlanders om hulp te bieden aan groepen die extra getroffen worden door het virus. Veel dank voor uw inzet als Nederlandse gemeenschap in Singapore.

Achter de schermen zijn wij vanuit de ambassade druk bezig om Nederlanders te ondersteunen en met de Singaporese autoriteiten te overleggen over wat wel kan. In deze brief willen wij voor u op een rijtje zetten wat de huidige stand van zaken is inzake reizen naar Nederland. Veel is nog onzeker, maar we hopen dat dit als een eerste spoorboekje kan dienen voor u.

Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn er allerlei maatregelen van kracht in Singapore om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit heeft het dagelijks leven van iedereen die in Singapore woont of verblijft fundamenteel veranderd. Deze situatie heeft mogelijk ook consequenties voor Nederlanders die deze zomer voor vakantie naar Nederland willen, in het bijzonder als u na uw zomervakantie in Nederland terug wilt keren naar Singapore.

Net als Nederland, heeft de Singaporese overheid maatregelen genomen die het voor buitenlanders onmogelijk maakt om Singapore in te reizen, op enkele uitzonderingen na. Zelfs is het voor Nederlanders met een verblijfstatus in Singapore moeilijk om terug te keren. Velen van u hebben dit al aan den lijve ondervonden en leven al weken gescheiden van hun familie.

Tegelijkertijd zijn er veel regionale en internationale reisbeperkingen. Op dit moment vliegt KLM nog 4 x per week van Singapore naar Amsterdam, Qatar Airways nog via Doha naar Amsterdam en Singapore Airlines vliegt nog naar Londen, Frankfurt en Zurich. Indien u een reis naar Nederland plant en geen directe vlucht heeft, vraag dan goed na bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie welke regels van kracht zijn in het land waar u in transit bent zodat u onderweg niet in de problemen komt. En nog belangrijker is het om u te verdiepen in de (on) mogelijkheid om terug te keren naar Singapore en mocht het al mogelijk zijn om terug te keren, wat dan de consequenties zijn bij terugkomst.  

Op dit moment is het niet zeker hoe lang de inreisbeperkingen blijven gelden, maar het is niet waarschijnlijk dat zodra de Circuit Breaker wordt opgeheven ook meteen alle inreisbeperkingen en quarantainemaatregelen worden afgeschaft. Hoe snel dat gebeurt zal afhangen van hoe de verspreiding van het virus binnen Singapore en internationaal verloopt. 

Over een goede maand begint de zomervakantie, een tijd waarin velen van u voor enkele weken naar Nederland zouden willen gaan. Wat betekent dat in deze situatie?

Nederland stelt momenteel voor reizigers uit hoog risicogebieden, waaronder op het moment van schrijven ook Singapore valt, een gezondheidsverklaring verplicht. Ook worden reizigers uit deze gebieden dringend verzocht om twee weken in quarantaine te gaan.

Kunt u na uw vakantie in Nederland Singapore weer inkomen?

Nederlanders met een ‘permanent resident’ status kunnen zonder vooraf toestemming te vragen, terugkeren naar Singapore.

Nederlanders met een Long-Term Visit Pass dienen toestemming aan te vragen bij de Immigration & Checkpoints Authority (ICA) voordat zij terugreizen naar Singapore. Nederlanders met een Employment-Pass en hun “dependants” dienen toestemming aan te vragen via hun werkgever bij het Ministerie van Manpower (MoM) voordat ze terugreizen naar Singapore.

Studentpass houders dienen toestemming aan te vragen via hun onderwijsinstelling bij het Ministerie van Onderwijs voordat ze terugreizen naar Singapore.

Iedereen die terugkeert naar Singapore moet een gezondheidsverklaring online invullen voordat men aan de terugreis begint.

Iedereen moet na terugkeer uit Nederland 14 dagen in quarantaine in een door de Singaporese overheid aangewezen ‘quarantaine hotel’ of in een quarantainecentrum van de Singaporese overheid (op uw eigen kosten). Thuisquarantaine is niet toegestaan!

Vooralsnog kunt u met een toeristenvisum Singapore niet binnenkomen. Het is aannemelijk dat de inreisbeperkingen de komende maanden stap voor stap verlicht zullen worden, maar het is onmogelijk om te voorspellen hoe de situatie er in juni, juli en augustus uitziet.

Betekent dit dan dat u deze zomer niet naar Nederland kunt om familie en vrienden op te zoeken?
Dat is uiteindelijk uw eigen afweging. U doet er verstandig aan om er in die afweging rekening mee te houden dat u (afhankelijk van het soort visum dat u hebt) het risico loopt dat u Singapore niet meteen weer in kunt komen. Ook moet u er rekening mee houden dat u mogelijk twee weken in quarantaine moet na terugkeer uit Nederland. Veel Nederlanders wachten om die reden nog met het boeken van hun reis, in de hoop dat het de komende weken en maanden duidelijker wordt welke kant het opgaat.

Wij wensen u veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Uiteraard zijn we beschikbaar voor hulp en advies.

Raadpleeg voor meer informatie de veel gestelde vragen (en antwoorden) op onze website https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-singapore.

Voor de meest recente informatie over (on)mogelijkheden om terug te keren naar Singapore:

Raadpleeg de website van MoM in Singapore: https://www.mom.gov.sg/covid-19

Raadpleeg de website van ICA in Singapore: https://www.ica.gov.sg/covid-19

Voor de meest recente informatie indien u naar Nederland reist:

Raadpleeg de website van de IND in Nederland i.v.m. toegang tot Nederland: https://ind.nl/en/Pages/Coronavirus.aspx

Raadpleeg de website van Schiphol: https://www.schiphol.nl/nl/pagina/coronavirus-en-schiphol-meest-gestelde-vragen/

Met vriendelijke groet,

Margriet Vonno

Ambassadeur

Namens het team van de

Nederlandse Ambassade 

Singapore